De ‘cultuur van het thuis bevallen’ wordt toegevoegd aan de lijst van Nederlands immaterieel erfgoed. Dat melden de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) en het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland.
Volgens de KNOV is het thuis bevallen méér dan een medische handeling. “Het heeft een lange traditie en is ook onderdeel van de Nederlandse immateriële cultuur.”
Er zijn meer westerse landen waar thuis bevallen mogelijk is, zoals België, Groot-Brittannië en Canada. Alleen gebeurt dit in Nederland op een grotere schaal, stelt het Kenniscentrum op zijn site. “De thuisbevalcultuur van vandaag de dag komt voort uit een reeks juridisch-medische besluiten, waardoor er in Nederland een aparte tak verloskunde en kraamzorg ontstond”. De autonomie, het natuurlijke proces en de keuzevrijheid van de vrouw en haar partner staan daarbij centraal, aldus de beschrijving.
Binnenkort wordt een moment bepaald om de thuisbevalling officieel bij te schrijven. “We hopen dat de Nederlandse regering de thuisbevalcultuur in de toekomst gaat voordragen voor een Unesco-nominatie”, schrijft het Kenniscentrum.
RISICO’S
Thuis bevallen is overigens niet onomstreden. Zo zei de Nederlandse Vereniging van Gynaecologen eerder dat bij complicaties de risico’s groter kunnen zijn, omdat de moeder dan halsoverkop naar het ziekenhuis moet: “Omdat het vervoer soms liggend moet, worden die vrouwen zelfs met een hoogwerker uit hun woning gehaald, bijvoorbeeld omdat de navelstreng als eerste naar buiten komt. Dat soort situaties zijn uiteraard onwenselijk.”
Het aantal thuisbevallingen in Nederland loopt ook terug. Dat komt volgens de gynaecologen vooral vanwege de behoefte aan meer pijnstilling die thuis niet kan worden toegediend.
Bron: NOS