Zoek
Sluit dit zoekvak.

ANTICONCEPTIE

Anticonceptie

Advies en plaatsen van verschillende vormen van anticonceptie

Jij & Ik Verloskunde is sinds enkele jaren ook gespecialiseerd in het plaatsen van verschillende vormen van anticonceptie. Tijdens de kraamperiode maken we het onderwerp anticonceptie bespreekbaar, zodat je daarna rustig de tijd kan nemen om na te denken over de verschillende methodes en welke het beste bij jou past. Wij zijn altijd beschikbaar voor jou voor advies en begeleiding bij het maken van een keuze. De keuze is o.a. afhankelijk van de situatie of je borstvoeding geeft of flesvoeding geeft.

Wil je een afspraak maken voor één van onderstaande anticonceptiemiddelen? Maak dan een keuze die het beste bij jou past en maak een afspraak met onze verloskundige die gespecialiseerd is in het plaatsen van anticonceptie. Na de bevestiging van de afspraak schrijven wij het recept en sturen deze direct door naar de apotheek. Jij krijgt een e-mail met een verzoek tot betaling. Zodra de betaling is voldaan wordt de anticonceptiemiddel naar onze praktijk gestuurd en wordt door onze specialist ingebracht tijdens je afspraak.

Ben je er nog niet helemaal uit of heb je vragen over anticonceptie? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder.

Hormoonhoudend spiraal

Een hormoonspiraal is een kunststof ankertje van 30 of 32 mm lang. Het spiraaltje wordt in de baarmoeder geplaatst. Hier geeft het spiraal een kleine hoeveelheid van het hormoon progestageen af, waardoor de afgifte van natuurlijke hormonen wordt geblokkeerd en de eierstokken niet meer worden gestimuleerd om een rijpe eicel te produceren. Dat betekent dat er geen eitje meer vrijkomt en dus kan er ook geen bevruchting plaatsvinden. Daarnaast zorgt het spiraal ervoor dat de samenstelling van het baarmoederslijmvlies dusdanig verandert, dat de baarmoederhals niet meer toegankelijk is voor zaadcellen.

Er zijn twee soorten hormoonhoudende spiralen; de Mirena en de Kyleena. De Mirena spiraal is een betrouwbaar anticonceptiemiddel is bedoeld voor een gebruik van 5 jaar. Na die periode kan deze vervangen worden door een nieuwe spiraal. De kosten voor de Mirena bedragen ongeveer €140,-

De Kyleena is vergelijkbaar met de Mirena, alleen bevat deze minder hormonen dan de Mirena. Verder is deze net zo betrouwbaar en zijn de kosten hetzelfde (€140,-). De Kyleena is echter niet geschikt bij signalen van de overgang, waaronder onregelmatig bloedverlies.

Koperspiraal

Het koperspiraal is een stukje plastic in de vorm van een ‘T’ of hoefijzer met een koperdraadje eromheen. Het koperspiraaltje wordt via de vagina in je baarmoeder geplaatst. Met een koperhoudend spiraal ben je 5 tot 10 jaar beschermd tegen zwangerschap. Daardoor kun je deze vorm van anticonceptie niet vergeten. Het koper maakt de zaadcellen van de man inactief, zodat er geen maandelijkse bevruchting plaatsvindt. Een koperspiraal werkt óók als morning-after spiraal als het geplaatst wordt binnen 5 dagen na onveilig vrijen. Het spiraal zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies verandert, waardoor een eventueel bevruchte eicel zich niet kan innestelen in de baarmoederwand.

De meest geplaatste koperspiraal is de T-Safe. De T-Safe is uitermate goed geschikt voor vrouwen die geen hormonen tot zich mogen nemen of hormonen slecht kunnen verdragen en vrouwen die hun eigen cyclus willen behouden. De kosten voor een T-Safe koperspiraal bedragen rond de €71,-.

Sinds 2019 is er een nieuw koperspiraal op de Nederlandse markt verkrijgbaar, namelijk de Ballerine® MIDI CU 300 IUB. De Ballerine® werkt vrijwel hetzelfde als de T-Safe koperspiraal en geeft direct na plaatsing kleine hoeveelheden koper af, dat ervoor zorgt dat zaadcellen worden uitgeschakeld en de eicel niet wordt bevrucht. De Ballerine® is uitermate goed geschikt voor vrouwen die nog niet eerder zijn bevallen vanwege de zeer dunnen inbrenghuls. De kosten van de Ballerine® bedragen rond de €119,-

Implanon

Anticonceptiestaafje Implanon NXT biedt 3 jaar bescherming tegen zwangerschap. Je hoeft dus een lange tijd niet aan anticonceptie te denken. Het anticonceptiestaafje zit onzichtbaar in je bovenarm en is zo ontworpen dat het continu een lage dosis hormonen aan je lichaam afgeeft. Het staafje werkt ongeveer 3 jaar en is handig voor vrouwen die regelmatig de pil vergeten. Ook kunnen vrouwen die borstvoeding geven het staafje gebruiken.
Kinderwens

Ook voordat je zwanger bent, kun je bij ons terecht met vragen over (gezond) zwanger worden. Wij beantwoorden al je vragen tijdens het kinderwensspreekuur.

Zwangerschap

Elke vrouw is uniek en elke zwangerschap bijzonder. Jij & Ik Verloskunde is gespecialiseerd in zorg en begeleiding op maat.

Echoscopie

Wij werken met hoogwaardige echo apparatuur en ervaren echoscopisten, die binnen de praktijk alle echo’s verzorgen. Wij werken met twee echo specialisten.

Centeringpresnancy

Zwangerschapsconsulten in groepsverband. Deel ervaringen en ontmoet andere zwangeren. CenteringPregnancy™ biedt meer.

Bevalling

Een bevalling is een indrukwekkende gebeurtenis in je leven. Wij zijn er om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de bevalling.

Anticonceptie

Wij zijn gespecialiseerd in verschillende vormen van anticonceptie. Onze ervaren verloskundigen informeren en adviseren je graag in de keuze voor anticonceptie.

JOUW VERLOSKUNDIGEN

Ben jij op zoek naar de beste zorg op maat en persoonlijke begeleiding door ervaren verloskundigen? Schrijf je dan in voor een intakegesprek.

NAJAT KARIOUH

Verloskundige & Echoscopiste

EVA GROEN

Verloskundige & Echoscopiste

VALERIE VOLLEBREGT

Verloskundige