Zoek
Sluit dit zoekvak.

KWAALTJES

KWAALTJES

Tijdens de zwangerschap verandert er veel in je lichaam. Hierdoor kan je last krijgen van verschillende ongemakken, zowel lichamelijk maar ook de gemoedstoestand kan veranderen. Deze klachten en ongemakken kunnen per zwangerschap en per vrouw verschillen. Veel van deze klachten en kwaaltjes tijdens de zwangerschap zijn vervelend, maar toch heel normaal en horen bij een zwangerschap. Het is belangrijk om te weten dat wij waken over de gezondheid van jou en je kindje. Ben je toch ongerust of maak je je zorgen? Neem dan gerust contact met ons op. Hieronder een overzicht van de meest voorkomende klachten en kwaaltjes met bijhorende tips en adviezen
AAMBEIEN

AAMBEIEN ZIJN GEZWOLLEN ADERS IN OF ROND DE ANUS EN VEROORZAKEN PIJN OF JEUK. HET IS EEN GEVOLG VAN EEN VERSTOPPING OF VERSLAPTE BEKKENSPIEREN. OM DE VERSTOPPPING TEGEN TE GAAN IS HET GOED OM VEEL WATER TE DRINKEN EN VEZELRIJK TE ETEN.

BANDENPIJN

TIJDENS DE ZWANGERSCHAP KUNT U LAST HEBBEN VAN BANDENPIJN. DOOR HET GROEIEN VAN DE BAARMOEDER, WORDEN DE BANDEN WAARAAN DE BAARMOEDER VASTZIT OPGEREKT EN DAT KAN EEN VERVELENDE PIJN ONDER IN DE BUIK VEROORZAKEN.

BEKKENINSTABILITEIT

TIJDENS DE ZWANGERSCHAP IS EEN GERINGE VERWEKING VAN DE BEKKENDELEN NORMAAL. WANNEER DE VERWEKING TE STERK IS KUNNEN DE BEKKENDELEN VERSCHUIVEN. DEZE BEKKENINSTABILITEIT VEROORZAAKT PIJN, MAAR DE FYSIO KAN UITKOMST BIEDEN.

BLAASONTSTEKING

IN DE EERSTE MAANDEN GROEIT JE BAARMOEDER HARD EN DRUKT OP DE BLAAS. HEB JE EEN PIJNLIJK OF BRANDERIG GEVOEL BIJ HET PLASSEN, LAAT DAN JE URINE CONTROLEREN BIJ DE HUISARTS. ZWANGERE VROUWEN ZIJN GEVOELIG VOOR EEN BLAASONTSTEKING.

VOCHT VASTHOUDEN

VOCHT VASTHOUDEN IS NODIG VOOR DE VERSLAPPING EN REK VAN DE WEEFSELS. HET TREEDT MET NAME OP IN DE ENKELS, BENEN EN VINGERS. DRINK MINSTENS 2 LITER WATER PER DAG EN VERMIJD LANG STAAN. ALS JE EXTREEM VEEL VOCHT VASTHOUDT, NEEM DAN EVEN CONTACT MET ONS OP.

BLOEDARMOEDE

BLOEDARMOEDE IS NIET EEN TEKORT AAN BLOED, MAAR EEN TEKORT AAN IJZER. JE VOELT JE VERMOEID EN DUIZELIG. HET IS GOED OM IJZERRIJK TE ETEN ZOALS; VLEES, GROENE GROENTEN EN VOLKOREN PRODUCTEN WIJ KUNNEN EVENTUEEL OOK IJZERTABLETTEN VOORSCHRIJVEN.

BRANDEND MAAGZUUR

NA DE TWINTIGSTE WEEK VAN DE ZWANGERSCHAP KAN JE LAST KRIJGEN VAN BRANDEND MAAGZUUR. HET SLUITKLEPJE TUSSEN JE MAAG EN SLOKDARM IS IETS VERSLAPT, ZODAT HET ZUUR EERDER OMHOOG KOMT. LEG HET HOOFDEINDE VAN JE MATRAS IETS HOGER EN EET MEERDERE KLEINE PORTIES ETEN PER DAG.

VERMOEIDHEID

DE ZWANGERSCHAP VERBRUIKT VEEL ENERGIE VAN HET LICHAAM. HIERDOOR BEN JE WAT SNELLER MOE DAN ANDERS. GEEF ER MAAR AAN TOE EN GA ’S MIDDAGS GEWOON LEKKER EEN DUTJE DOEN. DE ERGSTE VERMOEIDHEID IS VAAK NA DRIE MAANDEN WEER VOORBIJ.