Zoek
Sluit dit zoekvak.

Bevalling

DE BEVALLING

De bevalling van een baby is het meest krachtige moment in het leven van een vrouw. Jij & Ik Verloskunde is er voor jou en je partner om jullie zo goed mogelijk voor te bereiden op de bevalling. Tijdens de verschillende zwangerschapscontroles is er alle ruimte en tijd om de bevalling te bespreken. Door jouw verwachtingen, wensen, behoeften en vragen met ons te delen kunnen wij precies de juiste zorg geven die je nodig hebt. Je kunt al je wensen en behoeften opschrijven in een geboorteplan. Een geboorteplan is een hulpmiddel ter voorbereiding op de bevalling. In het geboorteplan schrijf je op hoe je wilt dat de bevalling verloopt. Waar je bevallen? Wie mogen erbij aanwezig zijn? In welke houding wil je bevallen? Wil je pijnstilling tijdens de bevalling? Wilt je de baby zelf aanpakken? Wie mag de navelstreng doorknippen? Dit geboorteplan kan je naar ons mailen of uitgeprint meenemen zodat we het tijdens de zwangerschap kunnen bespreken. Jij & Ik Verloskunde respecteert al jullie wensen, zolang dat op het moment van bevalling verantwoord en mogelijk is. De gezondheid van jou en je kindje staan altijd bovenaan.

Klik hier voor een voorbeeld van een geboorteplan

WANNEER MOET JE ONS DIRECT BELLEN?

HOUDINGEN

BAARKRUK

Tijdens het persen zit je op de baarkruk, met je partner achter je als steun in de rug waar je tegenaan kan leunen. Bij deze houding is er veel lichamelijk contact tussen jou en je partner. Soms wordt de baarkruk vlak voor de geboorte van de baby weggehaald zodat de baby al hurkend wordt geboren.

BADBEVALLING

Bij een badbevalling lig je in een speciaal bad met warm water, dat zorgt voor ontspanning en een goede ontsluiting. Je kunt makkelijker bewegen en van houding veranderen in het warme water. Het is belangrijk om pas in het water gaan zitten nadat de vliezen zijn gebroken.

GEHURKT

Bij deze houding sta je naast het bed en leun je op de benen van je partner of de rand van het bed als er een perswee komt. In deze houding is de druk op de bekkenbodem groter en is de persdrang sterker. Deze ruimte zorgt voor maximale ruimte voor de geboorte van de baby.

ZIJLIGGING

Je ligt op je zij en tilt het bovenste been op, waardoor de baby soepel onder het schaambeen door draait. Het is een prettige houding als de weeën vanuit je rug komen en helpt het hoofdje om de spildraai te maken. Het kan een vermoeiende houding zijn voor het been dat wordt opgetild.

HALF ZITTEND

Tijdens het persen zit je op het bed, gesteund door kussens in je rug. Een prettige houding omdat de benen op het bed blijven en je hoeft je hoofd niet op te tillen. Bij rugweeën kan het wel een pijnlijke houding zijn.

OP HANDEN EN KNIEËN

Bij het persen steun je op je handen (of ellebogen) en knieën op het bed. Dit is vooral prettig wanneer je heftige rugpijn hebt, omdat de zwaartekracht ervoor zorgt dat de baby meer richting de buik leunt.

STAAND

Bij het persen leun je op je partner of tegen een muur. Dit kan een prettige houding zijn om het hoofdje dieper in het bekken te laten indalen. Je kan makkelijk bewegen en vlak voor de geboorte kan je (samen met je partner) door de knieën zakken zodat de baby gehurkt wordt geboren.

RUGLIGGING

Tijdens het persen trek je beide benen op en til je je hoofd omhoog met de kin op de borst. Dit is een prettige houding, vooral als het een snelle bevalling lijkt te worden. Het kan onprettig zijn als de weeën vanuit de rug komen. Ook is het vermoeiend om de benen hoog te houden.

WAAR WIL JE BEVALLEN?

THUIS BEVALLEN

Veel vrouwen vinden het prettig om thuis te bevallen. U bevindt zich in uw eigen vertrouwde omgeving en kunt zelf de sfeer bepalen. U bent immers baas in eigen huis. Bij een thuisbevalling is het belangrijk dat enkele zaken wel goed geregeld zijn. U moet een kraampakket in huis hebben, babykleertjes en kruiken voor de baby. Het is ook belangrijk dat het bed waarop u gaat bevallen op klossen staat, zodat de werkhoogte minimaal 80 cm is zodat de verloskundige en kraamverzorgende optimaal kunnen werken. Thuis bevallen is overigens net zo veilig als in het ziekenhuis bevallen.

POLIKLINISCH BEVALLEN

Er zijn ook vrouwen die de voorkeur hebben om in een ziekenhuis te bevallen, omdat dit hen een veiliger gevoel geeft. Overigens is het zo dat de gynaecoloog of kinderarts niet 24 uur per dag aanwezig in het ziekenhuis. Tijdens een poliklinische bevalling in het ziekenhuis is er altijd een kraamverzorgster of verpleegkundige van net ziekenhuis aanwezig. Een poliklinische bevalling is mogelijk in het Maasstad Ziekenhuis en Ikazia Ziekenhuis. Wij gaan altijd met u mee.

MEDISCHE INDICATIE

Indien er sprake is van een medische indicatie, wordt de bevalling begeleid onder leiding van een gynaecoloog. Vaak wordt u dan geholpen door een klinisch verloskundige of arts assistent en niet door uw eigen verloskundige. Een medische indicatie kan al bekend zijn vóór de zwangerschap, tijdens de zwangerschap ontstaan of tijdens de bevalling ontstaan. Ons streven is om uw zwangerschap van begin tot eind te begeleiden maar de beste zorg voor u en uw kindje tijdens uw bevalling vinden wij erg belangrijk. In de meeste gevallen zijn wel aanwezig bij uw bevalling, indien u dat wenst.

JOUW VERLOSKUNDIGEN

Ben jij op zoek naar de beste zorg op maat en persoonlijke begeleiding door ervaren verloskundigen? Schrijf je dan in voor een intakegesprek.

NAJAT KARIOUH

Verloskundige & Echoscopiste

EVA GROEN

Verloskundige & Echoscopiste

VALERIE VOLLEBREGT

Verloskundige

VEILIG, VERTROUWD EN PERSOONLIJK

REVIEWS VAN ONZE BLIJE MOEDERS

De centering bijeenkomsten zijn echt een aanrader hierdoor leer je andere zwangere meiden kennen en bouw je een goede band met de verloskundigen op! Daarnaast heb je veel meer tijd voor het stellen van vragen en verkrijgen van informatie. Ik raad deze praktijk iedereen aan! Daarnaast heb ik ook nog eens leuke vriendinnen overgehouden van de centering bijeenkomsten!

Suzanne Kamp Weijts
Jij & Ik Verloskunde voelt zo vertrouwd! Vanaf dag 1 een hele goede klik met de dames van Jij & Ik Verloskunde en voelde echt als een thuis. Service en gastvrijheid staat hoog in het vaandel! Door de centering avonden veel informatie gekregen over voor en na de bevalling/zwangerschap. De zorg, zelfs na de bevalling is zeeer goed bevallen en het gevoel dat je altijd mag bellen is heel fijn! Bedankt voor alle goede zorgen en advies.
Resh Singh
Super goeie verloskundige. Iedere controle was altijd gezellig. Geen vraag te veel en ze namen echt de tijd! Heel erg bedankt voor alle goede zorgen omtrent de zwangerschap.
Miranda Bras
Najat is de beste! Ze doet alles voor de zwangeren en moeder en doet altijd meer dan je verwacht.
Marcel van Rooijen